OTO HABER

Bu Elektrikli Araba, Plastik Atık ve Doğal Lifler Kullanılarak Üretildi

İnsanlar dünyadaki en zeki tür olarak evrimleşmiş olsa da, sürekli olarak bozulan doğal çevremizi nasıl geri getirebileceğimizi ne yazık ki hâlâ çözemedik. Bazı büyük şirketler çevremizi kurtarmak için üzerlerine düşeni yapıyor olsa da birçoğu zarar vermeye devam ediyor. Benzer şekilde Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nden 22 öğrenciden oluşan bir ekip, okyanuslardan çıkarılan plastik atıklardan yapılmış kompakt ve sportif bir elektrikli araba üretti. Bu elektrikli araba ile ilgili detaylara haberimizde değineceğiz.

Projenin arkasındaki ekibe göre “Luca” olarak adlandırılan bu sevimli görünümlü elektrikli otomobil, “bu atıkları yararlı bir şekilde yeniden kullanabileceğinizi göstermek” için geliştirilmiştir. Eindhoven Teknoloji Üniversitesi öğrencileri, son bir buçuk yıldır bu proje üzerinde çalışıyorlar. Şimdi, sıkı çalışmalarının son ürününü yakın zamanda resmi bir blog yazısı aracılığıyla herkese açıkladılar.

Luca isimli elektrikli arabaya gelirsek otomobil, olabildiği kadar kompakt (piyasadaki en küçük elektrikli otomobilden bile daha küçük olabilir bir tasarım ile birlikte karşımıza çıkmaktadır. Arka tekerleklerine bağlı olarak gelen iki elektrik motoru, aracı oldukça yüksek hızlarda sürmek için gerekli gücü sağlamaktadır.

Bu Elektrikli Araba, Çevresel Plastik Atıklardan Yapıldı

Kompakt, hafif tasarımı ile “Luca”, tek bir şarjla toplam 220 km menzil ile 90 km/s hıza kadar çıkabiliyor. Bunun temel nedeni ise otomobilin bataryalar olmadan sadece 360 ​​kg ağırlığında olmasıdır. Bu, piyasadaki benzer elektrikli araçlardan neredeyse %50 seviyesinde daha hafif olduğunu ortaya koyuyor. Dahası bu arabanın pilleri, geleneksel elektrikli araçların 100 kilogramlık pilleri yerine yalnızca 60 kg ağırlığındadır.

Ekip, bu elektrikli otomobilin içine hindistan cevizi kabuğu ve at kılı ile üretilen koltuk yerleştirdi. Ayrıca koltukları sarmak için geri dönüştürülmüş PET (Polietilen tereftalat) kullandılar. “Luca”nın ana şasisine gelen ekip, çeşitli şirketlerle işbirliği içinde benzersiz bir “sandviç panel” geliştirdi. Dahası okyanuslardan alınan plastik atıkları kullandılar ve bunu doğal keten lifleriyle birleştirerek otomobile güçlü bir dış gövde sağladılar.

Öğrenciler ayrıca, PET’in arabada kullanılan birincil malzeme olması ve 10 kattan fazla geri dönüştürülememesi nedeniyle, bunun gibi arabalarda kullanılmasıyla ömrünün büyük ölçüde artırılabileceğini belirtiyorlar. Resmi yazıda “Sonuçta, on araba on plastik şişeden daha uzun ömürlü” olarak bu konunun altı çizildi. Otomobili geliştiren ekip, “Luca”nın güvenlik standartlarını karşılaması için denetlenmesini ve sonunda bunu halka açık yollarda başlatmayı hedefliyor.

“Bu Elektrikli Araba, Plastik Atık ve Doğal Lifler Kullanılarak Üretildi” başlıklı haber ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda bulunan yorum bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir