ÖNERİLER

Stefan Zweig  Kimdir?

Stefan Zweig, Türkiye’de Satranç isimli öyküsüyle ve olağanüstü biyografileriyle bilinen Avusturyalı tiyatro, roman ve biyografi yazarıdır. 28 Kasım 1881 yılı Viyana doğumludur.

Stefan Zweig edebiyat ile çok küçük yaşta tanışmış ve bu alanda çok iyi eğitimler almıştır. Felsefe eğitimi alan yazar aynı zamanda Latince, Fransızca, İtalyanca ve Yunanca da öğrenmiştir. İlk zamanlar şiir ile ilgilenen Stefan Zweig, Prag’da doğmuş ve Alman şair olan Rainer Maria Rilke isimli yazardan ilham almıştır. Verlaine ve Charles Baudelaire’nin şiirlerini Almancaya çevirmiştir. Yazar daha sonra birçok ülkeyi gezmiştir.

Stefan Zweig kitapları birçok alanda kendinden bahsettirmektedir. Zweig öykü, tiyatro, roman kitapları haricinde biyografi ve deneme yazıları da yazmıştır. Stefan Zweig biyografileri arasında felsefe, edebiyat ve siyaset alanında öne çıkan bazı isimlerin hayatını kaleme aldığı eserleri yer almaktadır. Bu biyografiler “Kendi İçindeki Şeytanla Savaşanlar: Hölderlin, Kleist, Nietzsche”, “Üç Büyük Usta: Balzac, Dickens, Dostoyevski”, Marie Antoinette, Magellan, Amerigo, Fouche, Erasmus, Stendahl eserleridir.

Stefan Zweig’ın roman ve öykü alanında en çok bilinen eserleri Acımak, Satranç ve Olağanüstü Bir Gece isimli kitaplardır. Özellikle Satranç, yazarla bütünleşmiş bir kitap olarak tüm dünyada büyük ilgiyle okunmuştur.

Olağanüstü Bir Gece; 1922 senesinde yayımlanmıştır. Dertsiz bir yaşam süren burjuvanın zamanla duyarsız bir adam olmasını konu edinmiştir.

Acımak; 1939 senesinde yayımlanmıştır. Kitap, merhamet duygusu barındırmanın insanlara ne kadar çok felaket yaşatacağını anlatmaktadır.

Satranç; 1942 yılında basılmıştır. Dr. B isminde birinin hikayeyi anlatan kişiye satranç oyununu tahta olmadan kendi kafasında oynamayı öğrenmesiyle ilgili hikayeyle okuyuculara kendini hayran bırakırken aynı zamanda II. Dünya savaşı zamanındaki zulümleri de okuyucuya aktarmıştır.

Yazarın en beğenilen kitapları arasında Bir Kadının Yaşamından 24 Saat, Amok Koşucusu,  Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu yer almaktadır.

Stefan Zweig Bir Kadının Yaşamından 24 saat kitabında, bir kadının hayatını tamamen değiştiren yirmi dört saati anlatılmaktadır. Tutkulu ve özgürce içgüdülerinin peşinden giden kadının yoğun ve kısa hikayesi, kadın kalbinin bütün tılsımlarını bilen yazarın kaleminden olağanüstü bir yazıya dönüşür. Kitabı için yer olarak güzel atmosferiyle Fransız Riviera’sını seçen yazar, 1920 yıllarının sonlarında Avrupa’nın ikiyüzlülüğüne yönelik eleştirileri ile de dikkat çekmektedir.

Yazar Amok Koşucusu kitabında, doktor olarak yardım isteyen insanlara yardım etmenin vicdanı ile kendi duyguları arasında kalan bir adamın hikayesini anlatmaktadır. Hollanda Doğu Hint Adaları’nda doktorluk yapan bir adam, kendisinden yardım isteyen varlıklı bir kadının yardım isteğini kabul etmez. Kadının tavırları karşısında çok öfkelenen adam, gururuna yenilmiştir. Fakat insan hayatı söz konusudur. Kısa bir zaman sonra yardım etmediği için pişman olur ve kadına yardım etmeyi saplantılı bir şekilde ister. Malezya insanında rastlanan öldürücü delilik olan bir hastalığın, amokun tesiri altına girer.

Stefan Zweig Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu isimli öyküsünü 1920 yıllarında yazmıştır. Kitabın kadın olan kahramanı sadece mektup yazan biri olarak tanınmaktadır. Kadının uzun süredir sevdiği adam için yazdığı mektupta gönderen kısmı boştur. Mektubun başı “sana, beni asla tanımamış olan sana” diye başlamaktadır. Kadın büyük aşkını tek başına yaşamaya gönüllüdür. Bilinmeyen olarak kalmak ister. Bu hikayede taraflar yoktur sadece bir taraf vardır. Peki bu gerçek anlamda aşk mıdır? Zweig okurlarını insan psikolojisinde eşi olmayan bir yolculuğa davet ediyor.

Stefan Zweig’ın Türkçe çevirisi olan kitapları:

– Yürek Çöküntüsü (1970)

– Dünün Dünyası (1986)

– Herkesin Dostu Anton

– Yarının Tarihi

– Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar: Casanova, Stendhal, Tolstoy (3. Cilt-1991)

– Yıldızın Parladığını Anlar (1995)

– Lyon’da Düğün (1992)

– Karışık Duygular (1995)

– Günlükler (1997)

– Köleliğe Karşı Özgür Düşünce (1998)

– Değişim Rüzgarı (1998)

– Fouche, Bir Politikacının Portresi (1999)

– Amok (1954)

– Tehlikeli Merhamet (2000)

– Balzac, Yeni Yaşam Öyküsü (2002)

– Freud ve Öğretisi (2003)

– Magellan (2002)

– Yakıcı Sır (2004)

– Amerigo (2005)

– Ruh Yoluyla Tedavi (2005)

– Mektuplaşmalar (2007)

– Rotterdamlı Erasmus,Zaferi Ve Trajedisi(2008)

– Buluşmalar (2008)

– Clarissa (2010)

– Wondrak (2018)

– Gömülü Şamdan (2015)

– Korku (2018)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir